Renrasiga röda Angusdjur

År 2016 köpte vi våra första Angusdjur. Det var två fina kvigor uppfödda hos Giresta Angus i Västmanland, samt en avelstjur 5528 Red Ruben av Friskatorpet T.105. År 2017 köpte vi ytterligare tre kvigor och en ungtjur från Giresta (1053 Red Vörner av Giresta).

Utifrån det materialet, och med genetisk förstärkning via semin från Viking Genetics bygger vi nu sakta men säkert upp en liten renrasig stamboksförd besättning. 


Angusdjuren är sociala, nyfikna och lätthållna djur som fungerar väl som betesdjur i våra marker. Vi föredrar djur av medelstorlek, eller något under medel och är noga med de funktionella egenskaperna. De ska ha bra ben och rörelser, samt korrekta klövar. 

Det tar tid att rekrytera sig fram till en egenuppfödd besättning, i år har vi elva hondjur till betäckning. Glädjande nog har vi denna säsong fått fem kvigkalvar, vi hoppas de ska utvecklas väl och platsa som nya hondjur i besättningen. 


Vi säljer stamboksförda ungtjurar till avel, och skickade säsongen 20-21 även en tjurkalv till individprövning på Gunnarp.

Intresserad av av köpa avelstjur?

Stamboksförd i NAB, uppfödd enligt KRAV´s regelverk

På vårvintern har vi ettåriga Angustjurar till försäljning. Det är då stamboksförda i NAB, och selekterade på exteriör, lynne och födelsevikt. I samband med att de får sina klövar kontrollerade/ verkade i verkstol kontrolleras även att pungen har tillräcklig storlek samt är liksidig och att bitestiklarna finns på plats.

Hör gärna av er i god tid för att boka avelstjur inför kommande säsong.